Läsning, viktigare än du tror

Egentligen hade jag tänkt skriva om ett av mina favoritämnen, läsning, först efter julen. Men med de senaste dagarnas diskussioner om PISA-undersökningarna och det sjunkande antal läsande pojkar så vill jag lyfta ämnet redan nu. För ja, läsning som kunskap är viktigt, roligt och nödvändigt.

Mitt intresse för läsning

Sen jag lärde mig läsa har jag tyckt om det. Jag var den flitiga biblioteks- och bokbussbesökaren. Att få böcker i present var också lika roligt och jag tror att det på varje önskelista inför jul fanns någon bok. Det gör det ännu ibland. Även om vi aldrig har varit en speciellt läsande familj. Jag kan inte komma ihåg att varken mamma eller pappa har läst så mycket utöver dagstidningar. Eller ja, i och med pappas stora intresse för båtar så har det ju blivit en och annan båttidning samt bok om segling för honom.

Tiden för läsning har under åren varierat mycket, under studietiden var ju fokus främst på studielitteratur. Det är först nu i efterhand som jag återigen tagit upp läsandet. Det är något speciellt med att få sjunka in i en riktigt bra bok.

Läsningen har jag också tagit med mig in i mitt yrke. Jag älskar att läsa sagor och att få botanisera bland barnböcker. Vissa gånger har jag trott att det är jag som varit mest ivrig över våra inbokade biblioteksbesök med barngruppen. Å det finns ju så många bra barnböcker. Det ska bli så spännande att tillsammans med Einar få upptäcka läsandets och böckernas värld.

”Jag läser bara om jag måste.”

För några dagar sen presenterades resultatet i fjolårets PISA-undersökning. Där ser man en oroande trend, allt fler pojkar är klassade som svaga läsare och elever ser med negativ inställning på läsning. Klyftan mellan svaga och utmärkta läsare växer har man också kunnat konstatera.

Jag tycker det är väldigt synd att en så stor del av ungdomarna tycker att läsning är tråkigt och kanske till och med svårt. Jag lyssnade på en intervju i radio med ett halvt öra här om dagen och där pratade de bland annat om läsande förebilder. De menade att pojkar borde ha fler manliga läsande förebilder. I regel ser det ju ut som så att när barnen är små är mamma hemma och man kanske bekantar sig med böcker och sagor, sen börjar barnet dagis och förskola och där är ju majoriteten av personalen kvinnor. Så under de första åren är pojkars läsande förebilder ofta endast kvinnor.

I radiointervjun önskade de att barn och speciellt pojkar kunde få se fler läsande manliga förebilder. Att pappa, morfar, farfar eller någon annan nära person tog sig tid att läsa för barnen. Eller om pojken själv är läskunnig att man läser samtidigt en stund varje dag, även om det handlar om olika böcker/tidningar. Det kanske kunde få pojkars intresse för läsning att öka.

Nu ska vi ju förstås inte haka upp oss på PISA-resultaten allt för mycket. Det är ju något som man hör rätt mycket om; ”ja för finländska elever går det alltid bra i PISA”. Å ja, det gör det väl, får vi konstatera. Men om vi inte ger barnen en chans med läsningen och visar dem hur roligt och intressant det kan vara så dalar intresset ännu mera.

Inspirerad att läsa

Direkt jag hörde om det här med pojkars läsning och att de behöver en läsande förebild så sa jag åt sambon; ”ja, do vejt he do ska läs sagor me Einar!”

Att börja läsa tidigt med små barn är viktigt. De första åren handlar det ju mest om att titta på bilder och benämna. Men ganska snart kan du ändå börja läsa korta sagor. Läsning är bra, både för språkutveckling, för samspel och för tid tillsammans. I dagens värld av skärmar, uppkoppling och stress så behöver vi läsningen, både stora och små.

Å jag tror inte att man behöver sluta bara för att barnet lär sig läsa själv. Nej, då kan man fortsätta med högläsning ändå. För nog är det roligt att ibland få lyssna till någon som läser för dig. Att bara få koncentrera dig på att lyssna och fantisera fram bilder till den text du hör.

Ja, som du märker om du orkat läsa så här långt så älskar jag att prata läsning. Det här är ett ämne som jag skulle kunna skriva och prata massor om. Men för att det inte ska bli för långt så ska jag avsluta här och fortsätta en annan gång. Men en uppmaning vill jag ändå ge; läs för era barn! Ge dem läsförebilder av olika slag, det om något är viktigt.

0

You Might Also Like

10 Comments

 1. Annika

  Känner så igen mej i vad du skriver 🙂 Jag älskar också böcker och att läsa. Har läst böcker sen jag läste min första tvillingarna bok i tvåan eller trean. Mina föräldrar läser heller inga böcker så vet inte riktigt varifrån mitt intresse kommer. Sambon gillar också att läsa och nu har vi två små killar, en som är 2 år 9 mån och den andra 8 månader som jag älskar att läsa för. Blir så glad varje gång den äldre vill att vi ska läsa och märker också att den yngre tycker om då jag läser för honom. Började läsa gonatt saga åt dom när dom va ca 4 månader och nu läser vi också flera böcker under dagen. Å finns det något roligare än att spana efter böcker på loppis!

  1. Christina

   Här har jag också börjat introducera böcker, speciellt på kvällarna är det bra sysselsättning. När både mor och sån börjar bli lite trötta och intresset för allt annat tagit slut för dagen. 🙂

 2. Tidstjuven

  Här håller jag verkligen med dig från början till slut! Jag har precis samma inställning till läsning och att läsa för/med barn. ?

 3. Johanna

  Tummen upp för läsning! Här läser vi massor och vi läser också för Moa trots att hon läst själv redan i flera år. Det är så underbart för att inte tala om allt det positiva med böcker och läsning.

  1. Christina

   Ja, och jag tänker att det är bra att läsa för barn som redan kan läsa. För vissa böcker har ju lite knepigare tema eller delar av boken som är extra spännande/svåra. Så då kan det ju vara bra med lite vuxenstöd eller en vuxen att ventilera sin tankar och funderingar med.

 4. Johanna

  Ja, tack vare böcker pratar vi ÄNNU mera om olika teman. Ikväll började vi på en ny bok som berörde oss båda ( redan ) och vi satt där med tårarna i ögonen.

  1. Christina

   Så fint att å dela sådana ögonblick.

 5. ellenlundis

  I vissa perioder läser jag mycket böcker och vissa perioder inte. Jag läser både serier, manga och böcker.

  Helst lättlästa böcker eftersom jag har lättast att läsa då. Dom böcker som jag har läst , ( som jag kommer ihåg )
  : October Baby, Narnia böckerna, Mumintrollet, Pippi, Madicken , Emil I Lönneberga, Lill-Kitty, Tvillingarna, Livet efter dig,,
  och mycket mera. 🙂 Jag har en del böcker som jag inte har hunnit läst ännu. Jag håller på att läsa Mumintrollet – Den osynliga barnet.

  Har du någon favorit bok just nu?

  1. Christina

   Nej, någon favoritbok har jag nog inte. Läser lite olika, tyvärr blir mitt eget läsande lite lidande just nu. Tidigare år har jag kunnat läsa uppemot 40 böcker, men i år har det nog inte alls blivit många.

Leave a Reply

Back to top