Fem favoritrecept till julbord & julmys

Mat och godsaker är ju halva glädjen när det är jul. Att få sitta ner tillsammans och äta något riktigt gott och umgås är fantastiskt. Det finns några absoluta favoriter som jag inte vill vara utan kring jul och idag tänkte jag dela med mig av recepten till dem. Det blir en fin blandning av både sött och salt, enklare grejer och lite mer invecklade.

Till julbordet

Ett stående inslag på julbordet hos min svärmor är Ernst julsallad. Det blir ingen riktig jul utan den helt enkelt. Kombon med ruccola, västerbottensost, granatäpple och den fantastiska vinegrätten är top noch. Har du inte prövat så ska du göra det!

Laxcheesecake är något som passar lika bra på julbordet som till glöggmyset eller uppesittarkvällen. En fin variation till de vanliga smörgåstårtorna. I receptet står det att du kan blanda i gelatin, men det behövs absolut inte. Tack vare philadelphia-osten är fyllningen ändå väldigt fast.

Det finns alltid rum för något lite sött, eller hur? Jag gjorde tomteskumspannacotta till vår julfest i slutet av november och den blev minsann god. Det allra bästa är att du behöver 2 ingredienser, juleskumstomtar och grädde. Fick tips att juleskumstomtarna finns på bland annat Clas Ohlson och själv köpte jag dem på Holms i Kvevlax.

Till julmyset & kaffestunden

Jag är ingen julgodismänniska, jag har försökt något år men nej. Det enda julgodiset jag brukar fixa är rocky road. Det är enkelt och det är gott och du kan variera enligt tycke och smak. Jag har följt det här receptet som inspiration i många år.

Gillar du saffran? Gillar du kladdkaka? Då är detta recept något för dig. En perfekt kaka att bjuda på när ni får besök under december eller julhelgen. En vitchokladkladdkaka med saffran och marsipan. Rätt söt, så en bit är precis lagom när du är sugen på något riktigt gott.

Är du ingen kladdkaks-människa så kan jag rekommendera saffransbullarna som jag prövade baka i veckan. Så goda! De där bullarna ska jag nog baka varje jul från och med nu.


Vilka är dina favoriter i december och till julbordet? Kanske du är en julgodismakare, har du något lätt recept att dela med dig av? Jag vill gärna fylla på med fler receptfavoriter.


Gillar du dethär inlägget? Klicka gärna på hjärtat här under så vet jag vad du gillar och kanske skriver mer om samma ämne!

+1

You Might Also Like

2 Comments

  1. Rocky road påskversionen ⋆ Fina Christina

    […] enda godis jag kan göra utan strul är rocky road. Det är en given godsak under julhelgen här hemma hos oss. Så satt jag och funderade vad jag vill hitta på för roligt inför påsken […]

  2. Risgrynsgröt i ugn ⋆ Fina Christina

    […] Läs mer: Fem favoritrecept till julbord & julmys […]

Leave a Reply

Back to top