Vad jag tycker om årets begagnade julklapp

Istället för att fundera dessto mer på årets julklapp, som blev en mobillåda. Tänkte jag att vi skulle kika lite på årets begagnade julklapp istället. Jag tycker själv att det är så intressant att människor börjat ta till sig det här med att köpa gåvor från second hand-ställen. Tänker främst på en tråd med begagnade julklappar i en grupp på facebook.

Som ni redan vet är jag ju en förespråkare av att fynda second hand och på loppis, nästan dagligen scannar jag av utbudet på marketplace och loppisgrupper. Mest av nyfikenhet, men ibland kan det ju dyka upp något som jag tänkt köpa.

Årets begagnade julklapp Sverige vs. Finland

I förra veckan kom Blocket ut med årets begagnade julklapp i Sverige som i år är leksaken. Vilket inte förvånar mig egentligen. När jag tänker på den mängd efterlysningar som gjordes på facebook och som handlade om just leksaker. Om vi tänker efter så är ju användningstiden för en leksak relativt kort i dagens läge. Jag upplever att det finns ett överutbud av leksaker och att barn tröttnar fortare på sina grejer idag. Förstås ska du ju inte gå och sälja bort ditt barns leksaker förrän ni tagit det beslutet tillsammans.

Men tanken är god, de flesta leksakerna är ändå i ganska bra skick idag och när barnet inte vill leka med dem längre kan man sälja dem vidare. På så vis tänker jag också att vi lär barnen hur det fungerar att sälja, men också köpa något i andra hand.

Sen går vi vidare till Finland och där är det Tori som har utsett årets begagnade julklapp, eller egentligen topp 3. På första plats hittar vi Arteks pall med tre ben, på andra plats Kalevala smycken och på tredje plats muminmuggar. Vad dessa tre har gemensamt är att de är inhemska, har ett bra andrahandsvärde och de är tidlösa.

årets begagnade julklapp finland 2019
Mitt enda Kalevala-smycke. Hjärtat jag fick som deltagare i RK:s lucia 2004.

Väldigt intressant hur det kan skilja sig åt. Från Toris sida så valde man sådana produkter var det finns efterfrågan men också utbud på andrahandsmarknaden. Nu beror det ju också på förstås vilken budget man har på sin julklappshandel, men om jag jämför snabbt så är Finlands begagnade julklappar ändå mycket dyrare än den svenska motsvarigheten. Rent spontant så är ju julen ändå barnens högtid och jag tror inte att det på många barns önskelistor finns varken artek-pallar eller Kalevala-smycken.

Vad skulle jag köpa?

Valet blir enkelt för mig i år, självklart är det begagnade leksaker. Ett enkelt sätt att förnya i lekrummet, utan att det behöver bli jättedyrt. Samtidigt som man kanske inte behöver köpa en hel massa julklappar heller. Men, mer om julklappsdiskussionen och mängden julklappar kommer dyka upp närmare jul.

årets begagnade julklapp finland 2019

När det kommer till möbler, smycken och muggar så är jag faktiskt inte så intresserad. Eller jo, av muggarna eftersom man ändå hittar närmare 30 st. i mitt köksskåp. Men, jag köper dem sällan i andra hand. Det beror främst på priset. Alla som någon gång gått på loppis har säkert sett hur ofantligt dyr en muminmugg kan vara. Dessutom när de säljer de som ännu finns i affären.

Men ja, jag är glad att de valt att utse årets begagnade julklapp också. För det kanske får oss människor att inse att alla gåvor du ger behöver inte vara nya från affären.

Vad väljer du? Är du en sån som skulle kunna tänka dig att köpa begagnade gåvor?


Jag skulle bli väldigt glad om du tog dig några minuter tid och svarade på min enkät. Tack!

+1

You Might Also Like

3 Comments

 1. Blocket

  Vilket fint inlägg. Underbar inställning och toppen att du påverkar andra med din positiva inställning.

  1. Christina

   Roligt att ni gillade inlägget. 🙂

 2. Årets begagnade julklapp - sällskapsspel ⋆ Fina Christina

  […] För ett tag sen avslöjades det att årets begagnade julklapp i Sverige är sällskapsspel. Den begagnade julklappen utses genom att de ser vad som är mest efterfrågat och sålt/köpt på Blocket. Jag har tyvärr inte kunnat hitta vad den motsvarande begagnade julklappen är i Finland. Ifjol såg det lite olika ut i de båda länderna och då skrev jag också om årets begagnade julklapp. […]

Leave a Reply

Back to top