Sticka tomteluva åt bebis

Vet ni hur svårt det är att hitta en beskrivning för att sticka en tomteluva åt en liten bebis. Jag sökte länge efter en passande beskrivning efter att jag skrivit inlägget om vad jag vill sticka. Ofta finns det beskrivningar för äldre barn på stickade tomteluvor. Men jag har inte hittat en beskrivning på hur jag ska sticka en tomteluva åt bebis.

Till sist gav jag upp och beslöt mig för att skapa en egen stickbeskrivning. Med lite inspiration från nätet förstås, så att jag inte är helt ute och seglar. Det enda jag visste på förhand var att jag ville använda garn jag färdigt hade hemma. Så beslutet var enkelt, det blev Drops big merino och stickor i storlek fem. Sen satte jag igång, efter lite prövande på modellen så hade jag en passlig storlek på stickorna. Luvan var på väg att bli klar samma kväll, men garnet tog slut. Med andra ord en snabbstickad och snygg tomteluva.

sticka tomteluva åt bebis

Einars stickade tomteluva

Jag är tacksam om du använder mitt mönster enbart för eget bruk och ej till försäljningssyfte.

Tidsåtgång och svårighetsgrad: 2-3 h, enkel att sticka.

Storlek: 4-6 månader (huvudomkrets ca. 42-44 cm) Obs! riktgivande, sticka några varv och pröva om möjligt. Behöver du större eller mindre storlek, pröva öka eller minska antalet maskor.

Du behöver: rundsticka 40 cm strl. 5 och strumpstickor i strl. 5.

Garnåtgång: ca. 1 1/4 nystan Drops big merino.

Lägg upp 60 maskor på rundsticka strl 5. Sticka resår ( 2 r, 2 a) 5 varv. Sätt gärna en markör i början av första varvet. Mönsterrapport på 10 varv: Sticka 9 varv slätstickning med räta maskor, det 10:nde varvet stickas alltid avigt. Upprepa detta mönster tills luvan tas ihop.

När du stickat 2 omgångar mönsterrapport, samt 5 varv slätstickning på tredje mönsterrapporten, sätter du markörer med 15 maskors mellanrum. Nu börjar du minska 8 maskor på vart sjunde varv. Maskor minskar du så här: sticka till 3 m före markören, lyft 1 m som om den skulle stickas rät, sticka nästa 2 m räta tills, dra den lyfta m över, (markören) = 2 m minskade. Kom ihåg att fortsätta med mönsterrapporten som vanligt.

När det återstår 28 maskor så är det enklare att fortsätta sticka om du flyttar över maskorna på strumpstickor. Sticka vidare och minska fortsättningsvis på vart 7:e varv. När det är 12 maskor kvar, klipp av och dra garnet genom resterande maskor och drag åt. Fäst alla trådar.

sticka tomteluva åt bebis

Stöter du på problem, tveka inte att kontakta mig i kommentarsfältet eller via mailen. Jag vill ju gärna se era tomteluvor sen, använd #einarstomteluva på sociala medier.

0

You Might Also Like

8 Comments

 1. Tu madre

  Så fin den blev, en riktig Einar luva <3

  1. Christina

   Tack, ja jag är riktigt nöjd. 🙂

 2. Restgarnsprojekt: halsskydd åt barn ⋆ Fina Christina

  […] Efter att jag stickat Einars halsskydd och ett pyttelitet av lite mera restgarn så blev jag sugen på att sticka ett halsskydd åt mig själv. Mjukt och värmande för kalla dagar utomhus. Kanske jag borde göra det, men först ska jag klura på mönstret till en mössa i vuxenstorlek, inspirerad av Einars tomteluva. […]

Leave a Reply

Back to top