Ett försök till julkortsfotografering

Jepp, jag är officiellt en sån mamma som ordnar julkortsfotografering. Å som sen skickar det mest lyckade fotot som julkort åt släkt och vänner. I ärlighetens namn tycker jag det är lite mysigt personliga julkort. I år får julkortet från oss samtidigt fungera lite som tackkort. En stor del av våra tackkort från förlovningen för 2 år sen är ännu outdelade. Så tanken på ett separat tackkort från Einar är ganska onödigt. Det ska ju ändå skickas julkort tänker jag.

Jag hade i planerna att fota julkort medan det ännu fanns snö på marken. Men sen kom jag mig inte för att leta efter en tomteluva åt Doris och snön försvann lika snabbt som marabous pepparkakschoklad. Så vi fick lov att fota i en grön vinterskog och med ett rött band kring halsen på hunden. Lägg till ett barn som helst ville provsmaka ljusslingan som mamma lagt i korgen.

Vår julkortsfotografering blev med andra ord en ganska kaosartad föreställning. Modellerna vägrade se samtidigt in i kameran. Allt annat var intressantare än den fåniga människan med en kamera, en skallra och hundgodis. Sist och slutligen fick vi några bilder som jag kunde godkänna och i skrivande stund är de på väg hem till oss med posten. Ja, på tal om posten, jag är glad att kunna dela ut majoriteten av korten själv. Speciellt eftersom den här poststrejken verkar bli en långdragen historia.

Tips för lyckad julkortsfotografering

Övning ger färdighet tänker jag och nästa år kanske jag får dem att se in i kameran samtidigt. Några grejer hann jag ändå fixa som gjorde att vår fotografering blev relativt lyckad. Se till att alla är mätta och nöjda, ha mutor i närheten och förbered så mycket du bara kan. Jag kollade in plats dagen före och medan den yngre modellen vilade passade jag på att plocka fram rekvisitan.

Beskrivning på Einars tomteluva finns på bloggen.

Kolla ut kläder i förtid, speciellt om du har tänkt att barnet ska ha något särskilt plagg på sig. Passar plagget? Behöver det tvättas? Fixa allt sånt några dagar före.

Sist men inte minst, försök ha roligt. Å ifall slutresultatet inte blir bra så finns det billiga julkort i affärerna. Det roligaste är ju kanske att ha kvar bilderna som minne för sig själv. Så kan du se tillbaka på dem nästa år, antingen för att se utveckling eller som ett avskräckande exempel när du börjar överväga julkortsfotografering igen.

0

You Might Also Like

6 Comments

 1. Tidstjuven

  Bilderna ser ju ut att ha blivit jättesöta!! ? Så fin styling med korgen, hunden och allting.

  Jag hade samma lilla rumba här hemma med Amelie för ett par dagar sedan. Men konstaterade snabbt att nästa gång får jag nog lov att ta en assistent till hjälp ? Amelie försökte ständigt smita, smaka på ljusslingorna, välta rekvisitan osv… Och att som fotograf hinna ställa upp allting gång efter gång och sedan snabbt hinna få en bild innan allt var kaos igen OCH till på köpet försöka få henne att se glad ut på beställning var ett omöjligt uppdrag. ?? Men nåja, alla mammor lär väl testa detta en gång innan man lär sig.

  1. Christina

   Tack, jo de blev nog helt bra. Åtminstone för familjealbumet hemma. 😀 Jo, jag insåg nog mitt i hela projektet att en assistent hade varit toppen. Så nästa gång det blir fotografering på agendan får nog sambo eller annan valfri person assistera. 😀

 2. saara

  Oj oj va fin rekvisita och fint ställe att fota på, får riktig Elsa Beskow-fiilis! : ) Måste bara infoga mitt bästa tips: Ha med en medhjälpare (om bara möjligt). Nu börjar det vara en tid sedan jag senast försökt ta syskonfoto själv, men märkte då hur mycket bättre det går om någon står och spexar bakom kameran! Tog ju bara 8 år och 3 ungar före jag kom till den insikten, ehum.. Har fortfarande julkortsprojektet framför mig, tänkte höja nivån på utmaningen genom att även inkludera vår 7 månaders labrador i år, får se hur detta ska sluta..

  1. Christina

   Man lär så länge man lever. 😉 Tack för tipset, jag insåg nog att en assistent hade varit till stor hjälp. Vad roligt att du gillade bilderna, ibland lyckas de där idéerna man har i huvudet ganska bra. Blev själv rätt nöjd med slutresultatet.

 3. ellenlundis

  Men så söt!!! Man smälter ju!! <3 <3
  Post-strejk? Har det hänt något med posten i Finland?

  1. Christina

   Ja, arbetarna strejkar p.g.a arbetsvillkoren som ändras och deras lön som sänks. Så vi får inte post i samma utsträckning som vanligt just nu.

Leave a Reply

Back to top