Bland burkmat och finlandssvenskars lycka

Jag har sett och läst en del intressanta grejer den senaste tiden och vill dela lite tankar med er. För det här är grejer som fått mig att reagera, på ett eller annat sätt. Både med nyfikenhet men också med en gnutta förargelse. Det är inte ofta jag hinner läsa olika medier nuförtiden. Så ibland sparar jag vissa intressanta inlägg jag råkar se i flödet och läser dem sen när tillfälle ges.

Fastnat i burkmat- och pulvergrötsträsket

Vi har ju sen Einar var fyra månader börjat ge smakportioner åt honom och i dagsläget äter han 3 mål riktig mat om dagen. Den senaste tiden har det på Facebook dykt upp en del inlägg om mat och barn och hur viktigt det är att barnen får ”riktig” mat. Sen läste jag det här inlägget och det fick mig att se rött. Du är inte en sämre mamma för att du ger ditt barn burkmat och pulvergröt. Vår Einar älskar dessa två och ja, han får dem ofta, men vi varierar också med egengjord mat åt honom.

I dagens samhälle finns det så många krav, du borde ge dina barn hemmagjord bra mat, du borde ha ett städat hem, du borde träna dig i form direkt efter graviditeten och du borde och borde.. Inte konstigt att man som nybliven mamma tappar bort sig själv och hur man vill vara i sin nya roll och med sin lilla familj.

Jag tror att var och en gör bäst i att själv utforska vad som funkar för er familj. När det var tredje gången jag såg liknande artiklar på Facebook fick jag nog. Nu blockar jag dem en efter en när de dyker upp i mitt flöde. Jag vägrar låta en text på facebook känna mig som en sämre mamma.

Barn gör inte ditt äktenskap lyckligare

Ny intressant forskning och den här gången har de kartlagt finlandssvenskars värderingar. Ska bli väldigt intressant att läsa all den insamlade datan sen. Speciellt vill jag läsa mer kring det som jag valt att sätta som rubrik.

Finlandssvenskarna anser att barn inte är speciellt viktigt för ett lyckligt äktenskap. Det finns dock stora skillnader mellan olika åldersgrupper, vilket kan tyda på en långsiktig utmaning i att få upp födelsetalen i landet.

Inget nytt under solen att det föds lite barn i Finland. Men det ska bli väldigt intressant att ta reda på mer om det här med att barn inte är viktigt. Ja, jag är medveten om att alla inte önskar få barn. Men jag har svårt att se vad jag skulle göra med mitt liv utan barn. Kanske för att en av mina stora drömmar länge har varit att en dag få bli någons mamma. Nej, jag har inte levt klart, som många verkar tro när man får barn. Vårt liv fortsätter och jag är så taggad på att få uppleva nya saker tillsammans med vår lillprins. Grejer vi gjort före han kom till oss men också nya grejer vi nu får göra som familj.

Är det någon av er som läser som har valt bort önskan om ett barn? Berätta gärna hur ni tänkt, om ni vill får ni vara anonyma. Tycker bara det är så intressant!

Vad har du läst senast som fick dig att reagera?

0

You Might Also Like

6 Comments

 1. Q& Victoria

  Jag är nog rätt säker på att jag aldrig kommer att försöka få barn. Jag har ännu inte kännt den där känslan att jag någongång vill ha barn, och dessutom börjar ju betänketiden småningom vara slut.

  Det finns helt enkelt så mycket annat som jag hellre skulle göra och prioritera framom ett liv med barn! Vill helst kunna bestämma själv över mitt liv och hur jag spenderar min tid, och barn kräver ju ändå sist och slutligen en hel del uppoffringar.

  1. Christina

   Intressanta tankar. Jo, håller med om att barn kräver uppoffringar, men vartefter de växer så får man ju tillbaka en del av sin egna fritid också. 🙂

   1. Rebecka

    Barnmatsdiskussionen ja.. dottern åt gladeligen hemlagad mat och färdigmat, tills hon blev förkyld.. efter förkylningen (för två månader sedan) totalvägrar hon hemlagad mat och verkar föredra klämmisarna med mat som äts kalla ? hade nog alla gånger känt mig som en sämre mamma om hon fick gå hungrig.. här matar vi i henne det som går ner helt enkelt, även om jag gärna hade kokat själv också..

    1. Christina

     Jag kokar när jag känner att jag har inspiration att göra det. Hoppas hon hittar tillbaka till din mat också så småningom, men när de är små så får man vara glad för det som går ner.

 2. Julia

  Så intressant! Jag tror absolut inte att barn gör ett äktenskap lyckligare. Men så är det ju förstås väldigt individuellt och beroende på hur ett äktenskap/förhållande har sett ut innan barnet kom med i bilden. Min stora dröm i livet har aldrig varit att bli mamma eller få barn, men man vet aldrig 🙂

  1. Christina

   Nej, jag tror inte heller att barn är något quickfix för ett förhållande eller äktenskap. Snarare kanske att man känner att det är något som skulle komplettera ens lilla samhörighet ännu mera.

Leave a Reply

Back to top