Tio recept – för de dagar du inte vet vad du ska äta

Så roligt att mitt matplaneringsinlägg mottogs så bra. Det är alltid spännande att se hur mina inlägg tas emot av er och extra spännande är det ju självklart med ett inlägg som jag lagt mycket tid och tanke bakom. I inlägget om matplanering lovade jag ju lista tio av mina favoritrecept som jag utgår från när jag gör upp min matplanering. Alla recept finns kanske inte på nätet, men är det något recept ni är extra sugna på att få så kanske jag kan sätta upp dem i bloggen småningom. Hojta till i kommentarsfältet i såna fall.

Tio av mina favoritrecept

Köttfärsrullader, vårt favoritrecept när vi vill äta lite lyxigare. Särskilt om vi råkar ha malet kött av vilt hemma. Skulle jag göra dem med vanligt nötkött så skulle jag nog fylla dem med ost av något slag.

Kycklingnugetter med ris och creme fraiche-sås kryddad med persillade. Vi gör egna nugetter, jag köper kycklingfiléer som jag skär i bitar och doppar i en mix av polenta och cajunkrydda innan jag steker. Godaste såsen är helt klart en burk creme fraiche med persillade-krydda i.

Krämig tomatsås med röd pesto, man kan aldrig äta för mycket pasta eller pesto.

Grönsaksrisotto. Jag hittade världens godaste grönsaksrisotto i sambons bok från högstadiets huslig ekonomi-timmar. Den är så god så det vattnas i munnen på mig nu när jag skriver. Ni ska få recept på den, jag lovar!

Potatis-köttfärslåda. Tänk skinkfrestelse, men byt ut skinkan mot stekt köttfärs och paprika. Himmelskt gott alltså.

Köttfärssoppa med koskenlaskija-ost. Alla maträtter blir goda om du tillsätter Koskenlaskija-ost, så är det bara. Soppa smakar alltid bättre när den fått stå sig en dag, så du har mat i minst två dagar.

Lax i ugn/på grillen. Jag sätter alltid lök, fiskkrydda/citronpeppar, citronsaft, salt och smör på laxen. Serverar med kokt potatis eller potatismos.

Kycklingwok. Stek och krydda kycklingstrimlor, stek en påse wokgrönsaker. Blanda alltsammans och rör ner lite sweet sour-chilisås. Är du riktigt hc så skivar du färska grönsaker och steker dem. Det gör jag, ibland.

Skink/baconsås med pasta. Stekt skinka och bacon, en hackad gul lök och några vitlöksklyftor, lite kryddor och en massa grädde. Så enkelt, så snabbt och så sjukt gott.

Ratatouille med ris. En ny favorit hemma hos oss, också en rätt som blir godare när den fått stå en dag. Ofta räcker grönsaksgrytan till åtminstone två dagar, vilket är tacksamt.

Jag blev så hungrig av att skriva den här listan och den här veckan blir det åtminstone grönsaksrisotto här hemma hos oss. Jag har tagit för vana att slänga så lite mat som möjligt och jag vet att det finns en trött palsternacka i vårt kylskåp. Du kommer ganska långt med att smaka och lukta på produkterna ifall det onödiga datumet på förpackningen redan har varit.

Vad ska du äta denna vecka?

0

You Might Also Like

One Comment

  1. bilddagbokin

    Pasta? gott med vad som helst! Idag blir det nog frystömning i bästa mån, har maletköttmed så kanske sambon får hämta hem paprika. Imorgon blir det pizza, bc fredag. På lördag ska jag o brorsan äta ute. Men vetetusan vad vi gör på helgen. Kanske sambon får välja ut o pröva nåt av dessa recept. ?

Leave a Reply

Back to top