Katastroftankar, föräldrarädslor och tryggheten

Det började med att jag lyssnade på momsplaining, för övrigt den bästa föräldrapodden. De hade ett avsnitt om katastroftankar och de rädslor du har som förälder. Ni vet, rädslan att det ska hända ditt barn något eller rädslan att det ska hända dig eller din partner något. Nån gång under det halvtimme långa avsnittet började tankarna vandra och jag insåg att jag också har rädslor/katastroftankar. I avsnittet fick jag lära mig att det är helt normalt att som förälder vara lite rädd, men att det mesta faktiskt är obefogat.

Foto: Rebecka Hägert-Backull

Jag har två katastroftankar som spelar i mitt huvut ibland. Att jag ska snubbla och ramla rakt över honom där han ligger på golvet. Jag går alltid omvägar runt honom när han ligger på filten. För tänk om något skulle hända!

En annan katastroftanke jag har är i samband med trafik och bilkörningen. Jag ser framför mig hur någon kör i in i vår bil från sidan eller bakifrån. För att jag vet att det kan hända, för att jag själv varit med om inte mindre än två trafikolyckor och vet hur snabbt det går. Jag har själv blivit mer aktsam i trafiken sen Einar kom till oss. Men jag kan ju aldrig lita på medtrafikanterna.

Låt inte dina rädslor ta över dig

Några dagar efter att jag lyssnat på det där avsnittet så läste jag något i en bok. Om hur du som förälder behöver se till att den viktigaste säkerheten finns där. Att det är omöjligt att skydda sig mot livets alla faror. Rädslan kan övergå i skräck och om du gjort allt för att säkra hemma men fortfarande är rädd, då är du rädd på ett icke sunt sätt. Samtidigt blir du inte tillgänglig för ditt barn. Du som förälder blockerar din förmåga att förstå och vara nära ditt barn. Du har så fullt upp med dina egna rädslor att du inte är hos barnet.

De här raderna tog jag till mig extra mycket:

”Jag tog fel den där morgonen på sjukhuset i Oslo när jag viskade till min son att jag skulle skydda honom mot allt. Det går inte. Du ska inte skydda ditt barn mot allt, men du ska vara den han eller hon alltid kan komma till. Du ska vara tryggheten.

Ps. Boken är jättebra och så fort jag läst klart den kommer jag skriva mer.

0

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top