Matplanering – mina bästa tips

matplanering

Sallu efterfrågade tips på hur jag får min matplanering att fungera, speciellt när jag nämnde att jag matplanerat i närmare tjugo veckor. Så idag tänkte jag ge er mina bästa tips på hur jag får matplaneringen att fungera.

 

 

Kom igång med matplanering

 • Lista er mest lagade mat, kolla genom kokböcker, recepturklipp och sparade receptlänkar och sätt med såna rätter som låter intressanta. Allt i en enda lista.
 • Kategorisera maträtterna. Mina kategorier är fisk, kyckling, pasta, kött, vegetariskt, soppor, korv och lunchrätter. Då är det enkelt att plocka ut till veckoplaneringen från de olika kategorierna.
 • Planera så många dagar framåt som möjligt. Mitt veckoschema rymmer sju veckor på samma a4. Då ser jag enkelt att samma maträtt inte återkommer för ofta.
 • I min veckoplanering försöker jag sätta in från varje kategori varje vecka. En del kategorier, som t.ex. kyckling återkommer ofta flera gånger, för att vi gillar det. Lovar förresten lista favoritrecept i ett senare inlägg!
 • När jag gjort upp min veckomeny så skriver jag handelslista. Hittills har jag veckohandlat i slutet av veckan, torsdag eller fredag, och då handlar jag för fem dagar i gången.
 • Håll veckoplaneringen synlig. Vår veckoplanering finns alltid på kylskåpet, så att vi båda kan ta del av den och vet vad vi planerat laga vilken dag.

Å vet ni, jag tänkte vara så snäll så jag delar med mig av det veckoschema jag använder när jag gör upp min matplanering. I rutorna ryms både datum, middag- samt lunchplanering. Varsågoda, finns att ladda ner här: Fina Christinas matplanering.

matplanering

 

Praktiska tips för lyckad matplanering

 • Planera in känsliga maträtter, som t.ex. fisk nära din veckohandlingsdag. För att få så färska och bra matvaror som möjligt.
 • Ta som vana att alltid försöka matplanera samma dag varje vecka. Även fast jag veckohandlar under torsdag eller fredag så brukar jag matplanera för därpå följande vecka under söndag.
 • Kontrollera nya recept på ingredienser. Jag sparar själv en massa intressanta recept, men ofta faller det på att jag inte lagar dem för att de innehåller någon ingrediens som jag är osäker på om jag kommer använda igen.
 • Vissa maträtter äter vi två dagar i sträck, t.ex. makaronilåda. Ibland kan det också hända att jag fryser in för att ha som lunch senare.
 • Köp sånt ni äter. När det gäller frukt, grönsaker, bröd och andra produkter så köper jag sällan ”nya” smaker. Dels för att jag vet att de oftast lämnar i skåpet. Jag har lärt mig vad som fungerar hos oss och vad vi äter.

Nå, sparar man pengar på att matplanera och veckohandla? Ingen aning, jag har inte undersökt det närmare. Jag valde att börja matplanera och veckohandla när vår vardag förändrades och jag började vara hemma varje dag. Dels för att jag behöver lunch varje dag och för att underlätta det eviga tjatet om vad ska vi äta idag!?

Hoppas min lilla guide hjälper er att komma igång med matplaneringen. Har du tips eller tankar kring matplanering så är du välkommen att dela med dig av dem i kommentarsfältet.

0

You Might Also Like

7 Comments

 1. Tu madre

  Planeringsbottnen ser användarvänlig och enkel ut, det gillar jag. Kopierar kanske den.
  Men såg att du hade en ny maträtt på listan, ” Mat i Oxkangar ”, som lät spännande, haha. Är den god? 🙂

  1. Christina

   Haha, ja de brukar jag skriva när jag kommer till er och int vet vad vi ska äta. 🙂

 2. bilddagbokin

  Å wow!! Ska ladda ner din tabell altså, toppen ju!
  Nu väntar jag på recept 😀 haha, här blir det spagetti o maletköttsås, maletköttpizza, moussaka eller köttbullar… vad som helst me maletkött, för det är typ det enda jag tänker på i butiken då jag alltid stress-handlar.

  1. Christina

   Du ska nog snart få min top 10 lista med recept. 😉

 3. Johanna

  Jätte praktiskt! Vi veckoplanerar vår mat, sitter ner tillsammans och planerar vad vi skall äta och skriver butikslista. Vi har faktiskt sparat in mycket pengar på det.

  1. Christina

   Jag brukar nog ofta fråga sambon vad han vill äta, men sällan så vet han. Vi gillar ganska liknande saker han och jag så det är enkelt att matplanera då. 🙂 Att koncentrera handlandet till en eller två gånger i veckan tror jag nog sparar in en hel del pengar. Det är ju alla de där snuttvändorna till butiken som brukar bli dyra.

 4. Tio recept – för de dagar du inte vet vad du ska äta – Fina Christina

  […] roligt att mitt matplaneringsinlägg mottogs så bra. Det är alltid spännande att se hur mina inlägg tas emot av er och extra […]

Leave a Reply

Back to top