Era frågor & mina svar

Äntligen ska jag dela med mig av frågorna och svaren som jag fick av er för väldigt länge sen nu. Jag har inte glömt dem, men vissa inlägg blir att ligga i utkastet lite väl länge ibland. Bättre sent än aldrig, här får ni era frågor och mina svar.

Karro: Nämn tre saker du gör varje dag (inte självklara som mat,wc osv.)

Scrollar onödigt mycket på telefonen. Sen jag blev hemma så känns det stundtals som att telefonen växt fast i min hand. Försöker att inte ha den i närheten när Einar är vaken samt hålla den utanför sovrummet när vi sover. Ibland lyckas det bättre, ibland sämre.

Leker. Både med hund och med barn, om hunden fick välja så helst med henne mest. Och alltid när jag sätter mig på golvet med Einar.

Promenerar. Ibland längre och ibland kortare. Mitt mål är en daglig promenad på minst 30 minuter, utöver kisipromenaderna med Doris.

Sara: Vad förvånades du mest över då du blev mamma? Vad var oväntat?

Hur enkelt det sist och slutligen var. Einar är en väldigt lättskött bebis och fast vi fick en tuff start så har det sen vi slapp hem från sjukhuset bara gått bra. Visst har han också dagar när det är jobbigare för honom och han kräver mera. Men jag hade verkligen inte föreställt mig att ett en bebis kan vara så lugn och nöjd 99 % av tiden.

En annan grej jag förvånats lite över i efterhand är hur snabbt jag kom in i rollen som Einars mamma. När jag väl vant mig vid att han var liten och behövde en hel del extra så kändes allt väldigt naturligt.

Mest oväntat var kanske hur dyrt det är att ha barn. Alla de saker du inte har tänkt på att du behöver. Då är Einar liten ännu och kräver inte så mycket, jag vill inte tänka på hur det kommer vara i framtiden.

Johanna: Hur ser du på dagvård nu när du är mamma jämfört med före barn? Har du ändrat åsikt kring dagvård?

Nej, det har jag nog inte gjort. Jag har alltid önskat att små barn skulle få vara hemma med en trygg person så länge som det är möjligt. Lika som jag önskar att jag kunde vara hemma med Einar länge. Verkligheten är ju tyvärr en annan för det mesta. Jag är ändå glad att det finns bestämmelser kring hur stora grupperna för de yngsta barnen får vara. Inom småbarnspedagogiken får det i dagens läge finnas 12 barn under 3 år i samma grupp. Något som jag däremot funderar massor på redan är hur jag ska bolla mitt jobb med andras barn sen när jag har en egen liten knådd, som också ska in i rumban med småbarnspedagogiken. Som tur är det nästan ett helt år tills det blir verklighet.

Anki: Hur länge ska du vara hemma med Einar? Hur många barn önskar ni få?

Fortsätter spinna vidare lite på frågan ovan. Jag önskar att jag kunde vara hemma med Einar länge. Det är lite av en dröm att få vara hemmamamma några år. Tyvärr är ju verkligheten oftast en annan och alla som är föräldrar i Finland vet att det ekonomiskt är knepigt att vara vårdledig.  Jag är mammaledig till mitten av februari 2020, men kommer att gå tillbaka i jobb först i augusti samma år. Dock med förhoppning om att jag kan gå ner i arbetsprocent och enbart jobba 3 dagar i veckan.

Jag hoppas att Einar får syskon, jag har sett framför mig två barn men vet ni under den senaste tiden så känns inte tre barn helt främmande heller. Men säg inget åt sambon. 😉

Tack för era frågor! De fick mig verkligen att tänka till. 

0

You Might Also Like

Leave a Reply

Back to top