Hur mår mamma då?

När du får barn förändras livet helt. Från att ha satt all fokus på dig själv, får du nu sätta all fokus på någon annan. Redan tidigt i graviditeten så kände jag mig redo att ta mig an den nya rollen. När den sen kom och överrumplade mig helt, så var jag kanske inte lika redo. Men, sakta och säkert har jag anpassat mig och vant mig in i det nya livet. Livet som Einars mamma.

Slutet av min graviditet blev ju inte alls som jag hade tänkt mig. Jag hann ju inte ens bli mammaledig. Det finns stunder när jag saknar det, graviditeten och magen. Att få kännas hans rörelser på insidan av kroppen. Att få vänta, längta och fantisera. Jag hann ju aldrig bli riktigt stor, tung och trött. Det var något annat som tog mig istället.

Min förlossning blev ju inte heller som jag hade föreställt mig. Eller kan man ens föreställa sig något som förstföderska? Under de tre veckorna vi spenderade på sjukhuset hann jag processera det hela flera gånger. Å vet ni, jag känner inget annat än tacksamhet. Till vården för det bästa bemötandet, till min kropp för att den tog mig genom 34 graviditetsveckor och min första operation. I min situation då, och som jag mådde den där fredagmorgonen hade jag inte velat något annat.

Den viktigaste operationen

Jag har förstått att rädslan och osäkerheten angående kejsarsnitt är stor. Helt förståeligt för det är ju en operation. För min egen del gick återhämtningen efteråt väldigt bra. Jag åt de rekommenderade medicinerna 1,5 vecka efteråt och redan dagen efter operationen var jag på benen igen. Yr, omtumlad men envis. Fast besluten om att ge mitt barn den bästa mamman.

För två veckor sen var det dags för eftergranskning. Alla värden såg bra ut, mitt ärr har läkt fint och mamma fick ok i protokollet. Så tacksam över att min kropp klarat av att återhämta sig så bra.

Stolt och stark mamma

Jag har så smått börjat träna igen. Denna gången med fokus på att återuppbygga en stark kropp, från grunden. Jag vet vad rörelse gör för mig och min hjärna. Jag vet också att jag behöver det, för att orka och må bra. Jag vill ge Einar en stolt och stark mamma som i framtiden orkar leka och busa.

Så, hur mår mamma då? Ja, jag mår faktiskt bra, efter omständigheterna. Vissa dagar kräver nån kaffekopp och en vilotimme på soffan. Tiden får utvisa om jag kommer klara av att lyssna på Whitesnakes låt Here I go again eller Europes låt Carrie igen. För i mitt töcken av illamående och värk, var det de två låtarna som spelades på radion strax innan jag rullades iväg och Einar blev född. De låtarna kommer alltid att förknippas med den där dagen, hans födelsedag.

0

You Might Also Like

4 Comments

 1. MalinS

  Jag kommer för alltid att förknippa Astrid-High five med åbo. Dom spela den non-stop på mtv. Men ja minns den nog med glädje och inte som något dåligt. Den pigga upp vardagen på något vis.

  1. Christina

   Inte förknippar jag dem med något dåligt, bara en hel massa känslor.

 2. ellenlundis

  Vad skönt att du mår bra 🙂

 3. Mamma i 180 dagar – Fina Christina

  […] mer: Hur mår mamma då? (inlägg från […]

Leave a Reply

Back to top