En lista om handarbete

När du inte hittar det du vill ha på nätet, då skapar du det själv. Så då skapade jag en lista om handarbete. Jag vill gärna skriva mer och visa mer av mitt handarbete här i bloggen. Å jag tänkte att det skulle vara en bra idé att inviga ämnet med en lista. Du får gärna använda listan i din blogg, men länka tillbaka till mig då. Kommentera mitt inlägg också, så får jag läsa dina svar.

En lista om handarbete

Så här väcktes mitt intresse för handarbete:

Det allra tydligaste minnet jag har av handarbete är när mormor sitter vid vårt köksbord och stickar eller virkar. Det gjorde hon ofta medan vi gjorde läxor eller väntade hem våra föräldrar från jobb. Mitt egna intresse för handarbete väcktes under studietiden när jag ville ha något att koppla tankarna på. Först virkning och ganska snart efter det också stickning.

Min favoritteknik inom handarbete är:

Stickning, helt klart.

Här hittar jag inspiration till mitt handarbete:

Hos Victoria, Cindy och Linda. På sociala medier, pinterest och i böcker och tidningar.

 

Nämn de tre roligaste sakerna med att handarbeta:

 • Känslan när jag maskar av de sista maskorna på ett projekt.
 • När en tanke eller plan kring ett handarbete blir så bra eller ännu bättre än vad jag tänkt.
 • Handarbetsflowet, när jag får glömma tid och rum för en stund.

Nämn de tre tråkigaste sakerna med att handarbeta:

 • Att fästa trådar, något jag alltid drar mig för att göra.
 • När jag stickar/virkar fel och hamnar att resma upp och göra om, speciellt när jag är inne i flowet.
 • De gånger jag vill handarbeta men inspirationen inte finns där.

Ett handarbetsprojekt jag håller på med just nu:

Jag har just blivit klar med min farfarsromper från Lykkeliten. Trådar ska fästas, knappar väljas å så ska den blockas. Så underbart mönster att sticka och samtidigt har jag lärt mig lite nytt också. Nu vet jag vad raglanstickning och i-cord är.

Det här handarbetsprojektet är jag mest stolt över:

Mina tröjor och klänningar helt klart. Den dagen jag kanske orkar ta och skapa ett eget mönster så är det väl det.

Ett handarbetsprojekt jag aldrig skulle kunna tänka mig att göra:

Jag vet faktiskt inte. Kanske stickade byxor åt vuxna, det känns som ett evighetsprojekt.

Nästa handarbetsprojekt som jag ska ta itu med är:

Jag är sugen på att sticka en Kanarijakke åt Einar. Men också andra små stickade kläder lär det bli. Både till egen knådd och till ett blivande presentskåp, tack för tipset om presentskåp Cindy!

Mina tre bästa tips till den som vill börja handarbeta:

 1. Sätt inte för stora krav i början. Alla har vi varit nybörjare och handarbetsglädjen håller i sig längre om du klarar av ett enklare projekt först.
 2. Det finns massor av hjälp att hitta. Ofta söker jag på google om det är något jag inte riktigt förstår i ett mönster. Det finns böcker som enbart beskriver olika tekniker. Allra enklast är förstås att i mån av möjlighet kontakta mönsterskaparen.
 3. Det är roligt, inspirerande och beroendeframkallande. Det lär du märka när du kommer igång. Jag rekommenderar handarbete som din nya hobby.
0

You Might Also Like

5 Comments

 1. ellenlundis

  Jag är inte expert på att sy och sånt. Men jag kan sticka lite grann och brodera. ????✂️

  Men oftast, så får jag fråga någon annan om hjälp. ( tex om jag tappar någon maska, eller om om jag stickar fel ?)

  1. Christina

   Heja Ellen, duktigt! ? Tur det finns nån som kan hjälpa dig.

   1. ellenlundis

    Ja precis ?

 2. En lista om handarbete – Linda och livet

  […] ni hur glad jag blev när jag såg att Fina Christina hade gjort en blogglista om handarbete? Jamen jättejätteglad förstås! Självklart vill jag […]

 3. Linda

  Toppenbra lista! Jag har svarat på den här: https://lstoras.com/2019/06/20/en-lista-om-handarbete/ ☺️

Leave a Reply

Back to top