När snällheten sätter käppar i hjulet

”Du är nog lite för snäll.” sägs det vänligt men bestämt åt mig. Jag kan inte annat än hålla med. Tänk att det bara så där dyker upp en grej som jag inte tänkt på. Att man kan vara för snäll.

”Hej, jag heter Christina och jag är för snäll.”

Jag tar på mig lite för mycket, tackar ja till lite för mycket och fixar lite för mycket. Tänker att jag nog kan lösa det mesta och försöker febrilt hålla så många bollar i luften och järn i elden som möjligt. Jag har svårt att säga ifrån och säga stop. Jag rusar än hit och än dit och önskar ibland att jag kunde klona mig själv. Jepp, jag är lite för snäll.

Jag säger jaja, sätter det bakom örat, skriver ner. Försöker anpassa mig, finnas till och hinna med. Tar på mig lite för mycket och har svårt att delegera vidare saker. Känner ibland att jag borde, kunde, måste… Jepp, jag är lite för snäll.

Mitt blodtryck började stiga, inte alarmerande mycket. Men tillräckligt för att jag vid ett av rådgivningsbesöken skulle få hem en blodtrycksmätare. Nu mäter jag dagligen och försöker hålla koll. Varva ner och ta det lugnt. Vid ett av mina återbesök kom domen; från och med måndag är du sjukskriven! Med en arbetsvecka kvar innan min ledighet.

Ibland blir det inte som man tänkt sig. Väldigt sällan blir det faktiskt så. För den här gången sätter jag mitt jobb på hyllan och ska mentalt förbereda mig på att bli någons mamma istället. Tiden får lov att utvisa när jag plockar fram jobb-Stina igen. Fram tills dess ska jag istället bli mamma Stina. Å så ska jag tänka på att inte vara för snäll.

”Hej, jag heter Christina och jag har snart en liten familj att tänka på.”

+1

You Might Also Like

14 Comments

 1. ellenlundis

  Är du sjukskriven?

  1. Christina

   Jo, en vecka nu innan jag går på mammaledigt.

   1. ellenlundis

    Varför är du sjukskriven?, ? Känns som jag har missat något på din blogg. Har du skrivit något om det på bloggen?

    1. Christina

     Nej, jag har inte och kommer inte skriva om det heller.

     1. ellenlundis

      Jag förstår ? Då vet jag läget

 2. Nadja

  Känner igen den där känslan, men nu i efterhand när jag ser tillbaka på det var det rätt beslut. Hoppas du får lugna dagar, tankat energi och kan njuta av den sista tiden innan ni har er guldklimp utanför magen! 🙂

  1. Christina

   Jo, med facit i hand så är det nog bäst att lyssna. Hela jag slappnade av nu i helgen när jag vet att från och med nu är jag bara hemma och ska fokusera på en sak. 🙂

 3. Karolina

  Oj nej, känner igen det där med att inte kunna säga nej. Det är typ det bästa man kan göra för hälsan, att sätta sig själv först. Men lättare sagt än gjort. Krya på dig !

  1. Christina

   Ja, förstår inte varför det ska vara så himla svårt. Tack!

 4. Corinne Grönholm

  Känner så igen det där med att vara för snäll! Tror dock man kommit långt redan när man förstått att man har tendenser att vara det, för då tänker man efter en extra gång. Hoppas du mår bättre snart. Stor kram på dig och väldigt fint inlägg på något vis även om det är ett allvarligt ämne! 🙂

  1. Christina

   Tack för de orden Corinne! 🙂

Leave a Reply

Back to top